Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
Informatiemagazine dat federale ambtenaren bij elkaar brengt
Lid van FED+?

Op jouw gezondheid!

Toon grote weergave

We eten niet enkel ongezond, we eten ook te veel. België probeert, net als alle ontwikkelde landen, met wisselend succes een oplossing te vinden voor onze slechte eetgewoontes. De belangrijkste actie? Het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan voor België (NVGP-B).

Het NVGP zag in 2006 het daglicht en heeft als doel onze voedingsgewoontes te verbeteren en lichaamsbeweging te stimuleren. Het plan overkoepelt daarom verschillende initiatieven en streeft naar een eenduidig beleid rond voeding. Dat toch al ambitieuze programma wordt een nog grotere uitdaging doordat in België de bevoegdheden verdeeld zijn over verschillende beslissingsniveaus. Ziektepreventie en het promoten van gezonde voeding zijn bijvoorbeeld communautaire bevoegdheden, terwijl de gezondheidszorg dan weer een federale bevoegdheid is.

Het NVGP 1 eindigde in 2010 en werd opgevolgd door een NVGP 2, dat loopt tot in 2015. Dankzij die omschakeling was er recent ruimte voor een evaluatie door twee onafhankelijke experts van de Universiteit van Luik. Hun eerder kritische conclusies stellen verschillende onderdelen van het NVGP-B aan de kaak. Ze vinden het plan onder andere niet meer dan een samenvatting van de Europese richtlijnen. 

Laurence Doughan, verantwoordelijke van het NVGP: “Natuurlijk waren er praktische tekortkomingen. De Belgische politieke situatie, zeker in de periode met een regering van lopende zaken, was niet echt bevorderlijk. Er is ook een echt probleem van bevoegdheden, wat globale acties bemoeilijkt. Maar ik vind dat de evaluatie erg theoretisch is gebleven. De inhoud van onze acties werd bijvoorbeeld niet  geanalyseerd.” 

Concreet heeft het NVGP 1 zich voor verschillende voedingsdoelstellingen ingezet: de energiebalans (evenveel energie verbruiken als opnemen), het belang van fruit en groenten, de vermindering van vetten, suikers en zout in voeding, de verhoogde inname van water, vitamines en mineralen. Het plan promootte borstvoeding en wijdde zich aan het probleem van ondervoeding in ziekenhuizen. Slechts enkele druppels op de hete plaat van slechte eetgewoontes natuurlijk maar, zoals Laurence Doughan benadrukt: “Verandering is een proces. Ik geloof dat we ons met een positieve instelling verder moeten blijven inzetten en aanvaarden dat er geen kant-en-klare oplossing bestaat. Het gaat niet enkel om wat we eten, maar om onze manier van leven in het algemeen.”

We kunnen het voorbeeld van sommige buurlanden volgen en voedingswaren een bepaalde code toekennen zoals bijvoorbeeld rood voor ‘slechte voedingswaren’. We kunnen ook een stimulans creëren door de belasting op frisdranken te verdubbelen en die op fruit en groenten te verlagen. Het NVGP, omgedoopt tot het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan, zou al die initiatieven kunnen steunen, ware het niet dat ze onder verschillende bevoegdheden vallen. En dan is het maar een kleine stap om te zeggen dat het gebrek aan politieke wil een beleid omtrent gezonde voeding in de weg staat. Iets waar de grote spelers in de voedingsindustrie alvast niet rouwig om zijn.

Reacties

L. Maeckelberghe zei op

Wat heeft het voor zin om deze advertentie te laten verschijnen in Fedra? Sommige ambtenaren worden al jaren verstoken van gezonde voeding op het werk! Wij zijn een buitendienst bij het FOD Financiën met een 80-tal ambtenaren. Wij hebben een refter en één "koffiemadame". Ons kantoor ligt nogal afgelegen en er zijn geen eetgelegenheden in de buurt. Iedere dag om 10u30 komen ze van het restaurant van het hoofdgebouw met een ketel verse soep en de op voorhand bestelde broodjes. Telkens wij vragen waarom het onmogelijk is om koude schotels en slaatjes te leveren of ter plaatse klaar te maken krijgen wij als antwoord van het restaurant : "Omdat er geen frigo van + 4°C aanwezig is". Waar wachten wij al 7 jaar op?

Archief: Mijn wereld & ik

Yes/No dialog

Ja Nee Sluiten x

Stuur naar een collega

Sluiten x

Login

Sluiten x
Sluiten Sluiten x

Klik op de afbeelding om te vergroten

Sluiten Sluiten x

Content dialog

Sluiten Sluiten x