Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
Informatiemagazine dat federale ambtenaren bij elkaar brengt
Lid van FED+?

Fietsen met een eerlijk doel

Toon grote weergave

Ingrid De Haes, FOD P&O trapte onder de koepel van Vélo Afrique met 34 andere deelnemers in het Senegalese zand voor de bouw van een schooltje in Dakar. Een geëngageerde sponsored trip. Want elk van de deelnemers zamelde maar liefst 4.000 euro sponsorgeld in.

560 km mountainbiken in temperaturen van om en bij de 40 °C. Dat is hard bijten in het Afrikaanse zand. Ingrid De Haes werd niet alleen warm gemaakt voor de sportieve en culturele dimensie van deze Senegalese tour. Het nobele doel aan de eindmeet was een extra impuls om haar inspanning tot een goed eind te brengen. “Ik wist dat het zwaar zou worden en ik heb uiteraard flink getraind. Maar al gauw bleek dat ik me terecht zorgen maakte over tempo en niveau. Ik heb afgezien. Je fietst immers niet alleen in uitzonderlijke omstandigheden, er is ook nog de hitte. Toch werd het een unieke ervaring in het echte Afrika. Fietsen is een trage en intense manier van reizen. Dorpjes, hutjes, horden lachende kinderen die achter je aan rennen. Tja, je bent een bezienswaardigheid. Een toubab op een fiets. Maar er is meer. Er is de confrontatie met de kwetsbaarheid van de Afrikaanse samenleving. Zo bezochten we na een helse en zware fietstocht een plaatselijk weeshuis. Dat werd heel emotioneel voor me. Achteraf weer stevig op de pedalen trappen, helpt dan om dat te verwerken. Je beseft meteen voor de volle honderd procent waar je het voor doet. Vélo Afrique werkt samen met Bonjour Afrique, een lokale ngo die zich actief inzet voor ontwikkelingsprojecten in Afrika. Een directe lijn met het echte Senegal. Ook dat vind ik belangrijk.” Morgen opnieuw? “Graag. Al weet ik niet of ik het voortraject om 4.000 euro fondsen te verzamelen, nog ’n keer zou realiseren. Maar ook dat luik was hartverwarmend. Ik organiseerde een benefiet nieuwjaarsdrink, verkocht t-shirts en kon ook op de spontane steun rekenen van verre vrienden en kennissen die hun steentje wilden bijdragen. Prachtig toch?”

Geraakt en niet meteen afgetraind voor zo’n avontuur? Ook elke niet-gefietste bijdrage is welkom. Laat je alvast inspireren. En misschien fiets jij bij een volgende editie stenen bij elkaar voor een eerlijk bouwproject.

Reacties

Archief: Mijn wereld & ik

Yes/No dialog

Ja Nee Sluiten x

Stuur naar een collega

Sluiten x

Login

Sluiten x
Sluiten Sluiten x

Klik op de afbeelding om te vergroten

Sluiten Sluiten x

Content dialog

Sluiten Sluiten x