Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
Informatiemagazine dat federale ambtenaren bij elkaar brengt
Lid van FED+?

P&O-ambtenaren leren fietsen… in Brussel!

Toon grote weergave

Je in het Brusselse verkeer begeven is geen pretje. Daarin wil je liever niet de zwakke weggebruiker zijn. Om angsten weg te nemen en sportievelingen te informeren organiseerde de FOD P&O de cursus ‘Fietsen in Brussel’.

Met de fiets Brussel doorkruisen is niet evident. Om haar werknemers wat zelfzekerder te maken, te informeren over gevaarlijke plekken en fietsvriendelijke wegen en vertrouwd te maken met de wegcode organiseerde de FOD Personeel en Organisatie onlangs een opleiding. Klaartje Gysen en Paul Wellens van het Werkstation Overheidsopdrachten waren erbij.

Leerrijke ervaring

“Twee weken geleden heb ik me geabonneerd op Villo Brussel, zodat ik me wat vaker met de fiets in de stad kon begeven”, vertelt Paul. “De metro inruilen voor de tweewieler voor het woon-werkverkeer was dus mijn plan. Maar fietsen in het drukke Brussel boezemde me wat angst in. Was het wel veilig? Bovendien was het weer even geleden dat ik het verkeersreglement van naderbij had bekeken. Hoe zat het weer allemaal in elkaar? En wat was er sinds mijn schooltijd zoal veranderd?” Dat wilde Paul te weten komen tijdens de opleiding. Na een halve dag theorie en praktijk blikt hij terug op een leerrijke ervaring. “De theorie bestond uit foto’s van verkeerssituaties met meerkeuzevragen. In de praktijk fietsten we van het Jubelpark naar Sint-Lambrechts-Woluwe en weer terug naar het werk. Op een aantal strategische plaatsen stopten we om uitleg en tips te krijgen van de lesgever. Zo benadrukte hij het belang van communicatie met de automobilisten: zoek oogcontact en maak je bedoeling duidelijk met gebaren. Op een of andere manier dwongen we met onze fluorescerende hesjes precies ook meer respect af van de chauffeurs. Ik vond het bijgevolg een heel boeiende opleiding, waarvan ik veel opgestoken heb. Dat er bijvoorbeeld bewegwijzerde fietsroutes zijn die drukke assen vermijden en alternatieven bieden langs rustigere straten. Dat is niet enkel veiliger, maar ook leuker om langs te fietsen.”

Mening herzien

Klaartje voelde er weinig voor om met de fiets in Brussel rond te rijden, maar ging de uitdaging toch aan. “Laten we stellen dat de automobilisten me de laatste jaren wat ontmoedigd hadden om door de stad te fietsen. Ik vond dat ze weinig rekening hielden met zwakke weggebruikers en soms werd ik er zo na van mijn sokken gereden. Ik ging dus met een beetje schrik naar de opleiding, maar tegelijk vond ik het een unieke kans. Ik zou nadien met de fiets naar het werk kunnen gaan. “Het was dus voor Klaartje nu of nooit om tips en tricks te bemachtigen en meer zelfvertrouwen op te doen om zich in het verkeer te smijten. “De houding van lesgever John werkte erg aanstekelijk. Hij bewees dat er geen reden was om bang te zijn in het verkeer en benadrukte dat je als fietser het recht hebt om je plaats op de weg in te nemen. Dat ik me niet in een hoek moest laten drummen, was voor mij een eyeopener. Ik heb mijn mening over fietsen in Brussel dus moeten herzien. Ik heb al met een collega afgesproken om binnenkort samen naar het werk te trappen. Dankzij de alternatieve wegen die John ons aanraadde, kunnen we bovendien een parcours uitstippelen om de drukte en dus onveilige situaties te omzeilen. Deze opleiding was dus een schot in de roos.”

Reacties

Archief: Mijn overheid & ik

Yes/No dialog

Ja Nee Sluiten x

Stuur naar een collega

Sluiten x

Login

Sluiten x
Sluiten Sluiten x

Klik op de afbeelding om te vergroten

Sluiten Sluiten x

Content dialog

Sluiten Sluiten x