Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
Informatiemagazine dat federale ambtenaren bij elkaar brengt
Lid van FED+?

De kracht van een vinkje

Toon grote weergave

Een lijstje om je takenpakket in kaart te brengen en je tijd te managen, een checklist als reminder en efficiënte methode om fouten te voorkomen. Time management en task management in één. Tijd- en energiebeheer voor twee.

  • Plannen

Orden je taken en bekijk welke wel/niet op je lijst thuishoren. Schrap wat niet moet. Een takenreeks parkeren, haalt de druk van de ketel. Onderscheid enkelvoudige taken van projecten. Splits een project op in deeltaken en plaats die meteen in de juiste chronologische volgorde.
Tip: Een mailtje naar X hoort niet op je lijst. Maak een apart lijstje met te beantwoorden of te versturen mails.

  • Focus

Je to-do-list is meer dan een geheugensteun. Hij triggert je om de volgorde van je taken te bepalen. Zorg voor hiërarchie in je lijstje. Van absoluut prioritair en urgent tot mooi meegenomen. Een makkelijke taak hoort thuis na een moeilijke, en een korte na een lange. Zo houd je jezelf wakker en gemotiveerd.
Tip: Ben je een ochtendmens, plan je meest veeleisende taken dan niet aan het eind van de dag.

  • Time management

Link je takenpakket aan timeslots. Het legt je krijtlijnen op om binnen een tijdspanne je taak te verrichten. Duurt een taak langer dan één uur, splits ze dan op in deeltaken. Een to-do-list geeft je inzicht in je tijdsbesteding en helpt je zo om effciciënter te plannen en te organiseren.
Tip: Bepaal een moment om je done-list af te sluiten en de to-do van de volgende dag op te stellen. Afvinken en schrappen: voldoening gegarandeerd én een gerust gevoel voor morgen.

  • Samenwerkingstool

Een checklist is een efficiënt controle-instrument. Het risico op fouten neemt toe naarmate taken gecompliceerder zijn en er meer mensen bij betrokken zijn. Chirurg Atul Gawande ontwikkelde een eenvoudige methode die foutmarges reduceert, die teamgenoten herinnert aan minimaal noodzakelijke stappen om een taak goed uit te voeren en die het stappenplan expliciet maakt. Nuttig bij elke taak die een balans vereist tussen vrijheid en discipline, vakwerk en protocol, individueel specialisme en teamwork. Of hoe simpele lijstjes levens kunnen redden.
Tip: Een goede checklist is meer dan een opsomming van de routinestappen die moeten genomen worden. Hij anticipeert ook op mogelijke fouten en vergetelheden.

De bedenkers
Het Checklist Manifest – Atul Gawande – Uitgeverij Nieuwezijds
De checklist als reflectie- en controlemoment om tijd te winnen, de kwaliteit van het werk te verhogen, levens te sparen én om kennis te delen en optimaal samen te werken.

Getting Things Done – David Allen – Academic Press
GTD is een systeem voor het vastleggen, organiseren en uitvoeren van taken met als resultaat tijd- en energiewinst die je kan investeren in andere taken.

Slimme planners
Liever een digitale to-do-lijst dan een papieren exemplaar? Deze apps helpen je op weg:

  • www.tadalist.com enkelvoudige of meervoudige lijstjes die je makkelijk aanvult, bijwerkt en kan sharen.
  • www.rememberthemilk.com een internetapplicatie om agenda, tijd en contactbeheer te doen, mogelijkheid om agenda’s te sharen, opties om te linken aan google maps etc. Geschikt voor alle Mac en Android devices.
  • www.davidseah.com De Printable CEO is een overzichtelijke takenlijst gelinkt aan een puntensysteem. Een extra motivatie om je dagelijkse score te halen.

Reacties

justine zei op

Merci pour cet article ! P Pour gagner du temps au travail mais maintenant j’utilise « Beesy ». C’est une app pro qui à partir d’une prise de notes structurées en réunion (gérée par l’application) génère des listes ToDo qu’on peut parcourir par type d’actions, personnes ou projets. Le compte rendu et la mise en forme pro sont générés automatiquement grâce à la prise de notes et on peut l’envoyer par à tous les participants . Le gain de temps est considérable Je recommande Beesy à tous ceux qui organisent ou participent souvent à des réunions de travail. http://www.beesapps.fr/note-ipad-beesy/

Archief: Mijn job & ik

Yes/No dialog

Ja Nee Sluiten x

Stuur naar een collega

Sluiten x

Login

Sluiten x
Sluiten Sluiten x

Klik op de afbeelding om te vergroten

Sluiten Sluiten x

Content dialog

Sluiten Sluiten x