Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be
Informatiemagazine dat federale ambtenaren bij elkaar brengt
Lid van FED+?

10 tips tegen rode kaken op sociale media

Toon grote weergave

Ben je aanwezig op Twitter, LinkedIn, Facebook of andere sociale media? Bedenk dat je als medewerker van een overheidsdienst een ambassadeur bent van de overheid. Niet alleen op je werk, maar ook daarbuiten. Om je te helpen, geven we je alvast de volgende tips.

1. Vertel alleen wat je zeker weet

Je schrijft het best alleen over thema’s die je goed kent. Hou je aan de feiten en verwijs door naar officiële websites zoals www.belgium.be, www.fedweb.belgium.be of brochures.

2. Stuur geen geheimen de wereld in

Als ambtenaar is het zeer belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je schrijft. Vertrouwelijke, gevoelige of gekleurde informatie is absoluut te vermijden. Geef geen informatie over bepaalde dossiers, maar beperk je tot informatie over de procedure.

3. Wees gewoon jezelf

Zorg dat het meteen duidelijk is dat je enkel in eigen naam spreekt (gebruik ‘ik’ en geen derde persoon). Zo vermijd je dat mensen denken dat je de spreekbuis bent van je dienst. Wil je graag undercoveragent spelen? Niet doen, de kans is groot dat je ontmaskerd wordt...

4. Blijf beleefd

Je blijft het best constructief en positief als je klachten of opmerkingen leest en beantwoordt. Laat weten wanneer de persoon een antwoord mag verwachten en stuur het bericht door naar de betrokken persoon of dienst.

5. Hou het aangenaam

Roddel niet of spreek geen kwaad over collega’s of over je dienst. Bedenk dat op internet de hele wereld over je schouders meeleest. Je status wijzigen in ‘I hate my job’ zal dus zeker gevolgen hebben voor de sfeer op het werk.

6. Respecteer auteursrechten

Citeer je mensen? Doe dat dan door hun uitspraken tussen aanhalingstekens te plaatsen. Voor publicaties moet je altijd de toestemming hebben van de auteur. Meer informatie vind je bij COMM Collection 20 ‘Auteursrecht en intellectuele eigendom: vragen en antwoorden’.

7. Bewaak privacy-instellingen

Op internet is het belangrijk dat jij de touwtjes in handen houdt. Lees daarom altijd eerst de gebruiksvoorwaarden en bepaal wie wat mag zien voor jouw profiel.

8. Bescherm online privacy

Denk twee keer na voor je iets via sociale media verspreidt. Over je collega’s, maar ook over jezelf. Vraag altijd toestemming voor je personen op foto’s tagt en bied aanwezigen bij evenementen de mogelijkheid om een badge te dragen als ze niet gefotografeerd willen worden.

9. Probeer privé en werk gescheiden te houden

Is je Facebook-account bedoeld voor vrienden en familie? Maak die dan zeker aan via je privé-e-mail. Bedenk wel dat filmpjes of foto’s nog altijd doorgestuurd kunnen worden en zo een eigen leven gaan leiden. Wees dus altijd voorzichtig met wat je vrijgeeft via sociale media.

10. Blijf het in de gaten houden

Heb je een fout of minder gelukkig bericht gepost? Zet dat dan snel recht. Met een eenmalig bericht op een forum zal je wellicht ook een discussie niet kunnen afsluiten. Blijf het volgen en reageer waar nodig.

Meer info

Meer tips voor het gebruik van sociale media in je job vind je bij de COMM Collection nr 21 ‘Aanbevelingen bij het gebruik van sociale media. Gids voor de federale communicatoren.

Reacties

decock zei op

Avoir de la tenue en toutes circonstances OK mais que penser de la publicité pour la soirée "diarrhée" du SPF santé publique : quelle classe !!

Archief: Mijn job & ik

Yes/No dialog

Ja Nee Sluiten x

Stuur naar een collega

Sluiten x

Login

Sluiten x
Sluiten Sluiten x

Klik op de afbeelding om te vergroten

Sluiten Sluiten x

Content dialog

Sluiten Sluiten x